Сѐ што треба да знаете за инсталирање на сончеви панели во 2021

Фантастично видео во кое во детали е објаснето како да изберете систем со фотоволтаични (фотонапонски ) панели.

Фин Пикок, основач на сајтот SolarQuotes, во видеото дава повеќе информации за компонентите на сончевиот енергетски систем, како домовите ја користат сончевата енергија, колку соларни панели треба да инсталирате, заштеди и трошоци итн.

За жал ништо од видето не важи за Македонија! Во нашата „земја на сонцето“ моментално можете да инсталирате максимум 4 kW систем, но нема кој да го купи вишокот на генерирана електрична енергија. Ако нема кој да ја купи струјата што ја произведувате тогаш сѐ е за џабе! Проблемот потенцијално може да се реши со купување на батерии како “tesla powerwall” но сѐ уште се прескапи за македонскиот пазар.

One thought on “Сѐ што треба да знаете за инсталирање на сончеви панели во 2021

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *