„Отвори го пенџерчето!“ – одлична прeвенеција против вируси

Не сум доктор и се што ќе прочитате тука е мое лично мислење.

Деновиве многу се зборува за миење на рацете. „Миј раце, држи дистанца и седи дома…“

Толку многу се зборува за миењето раце што забораваме да ги споменеме советите:

 1. Избегнувај затворени, непроветрени простории.
 2. Избегнувај простории во кој воздухот рециркулира т.е истиот воздух врти во просторијата.
 3. Во фирмата каде што работиш прашај како функционира вентилацијата и дали доаѓа свеж воздух од надвор.
 4. Не користи клима која го рециркулира воздухот ако работиш со други луге.
 5. Промајата е твој пријател!

Се уште не знаеме колку е вирален Ковид-19 т.е дали и колку се пренесува како ситни честички (аеросол), односно се шири преку воздухот во целата просторија.

Според оваа лабораториска студија на The New England Journal of Medicine Ковид-19 може да се пренесе и како аеросол.

И оваа студија Nature.com потврдува дека Ковид-19 може да се пренесе и како аеросол.

Значи, теоретски Ковид-19 се пренесува и како аеросол, но практично се уште не знаеме дали тоа може да доведе до реално сценарио за инфекција.

Иако не знаеме многу работи за вируст Ковид-19 можеме да направиме некои логички работи.

Дојде топло време и сега без проблем можеме да ги спроведеме овие работи:

 1. Отвoрајте прозорци и врати, особено на работа.
 2. Не користете клима на работа.
 3. Во автобус отворете прозорец.
 4. Во супермаркет прашајте како функционира вентилацијата.
 5. Во аптека замолете ги да ја отворат вратата, ако веќе не го сториле тоа.
 6. Во влезот од зградата отворете ги прозорците и држете ја влезната врата отворена.
 7. Носете маска во продавница и во автобус.

Ова видео ќе ви ги отвори очите како се шираат некои вируси во затворен простор.

И за крај:

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *