Уште 8 најдобри магазини за литература на англиски јазик

Ова е продолжение на нашата листа на најдобри магазини за литература на англиски јазик. Претходните магазини од листата погледнете ги тука.

Hobart

Hobart (magazine) - Wikipedia

Hobart е американско книжевно списание кое објавува фикција, поезија, интервјуа и есеи. Основано како онлајн списание во 2001 година, Хобарт прерасна во печатено списание кое се печати двапати во 2003 година.

Harvard Review

Harvard Review 55 – Harvard Review

Harvard Review е книжевно списание кое се издава од страна на библиотеката Хаутон на Универзитетот Харвард. Harvard Review објавува нова поезија, есеи, фикција, драма, критика, рецензии на книги и интервјуа. Од своите почетоци, списанието е посветено да ги прикаже делата на новите писатели заедно со етаблираните гласови.

One Story

One Story | Duotrope

One Story е литературно списание кое објавува 12 изданија годишно, а секој број содржи по еден расказ. Од 2002 година, One Story објави над 200 писатели, а сега е едно од најголемите тиражни литературни списанија во земјата, со над 15.000 читатели. Над половина од објавените раскази One Story се наведени меѓу првите 100 во најдобрите антологии како Pushcart, Best American и PEN/O. Henry. Во 2009 година, ко-основачот Хана Тинти ја доби наградата PEN/Nora Magid за уредувачка извонредност.

Ploughshares

Ploughshares Magazine - Get your Digital Subscription

Ploughshares е американско книжевно списание основано во 1971 година. Ploughshares објавува изданија четири пати годишно. Гости-уредниците биле добитници на Нобелови и Пулицерови награди, национални награди за книги, стипендии за Мекартур и Гугенхајм и многу други почести. Ploughshares, исто така, објавува долги приказни и есеи, познати како Ploughshares Solos.

The London Review of Books

London Review Of Books Magazine Subscription | Buy at Newsstand.co.uk |  Literary

London Review of Books (LRB) е британско книжевно списание кое се издава двапати месечно, содржи написи и есеи за фикција и нефикциски теми, кои обично се структурирани како рецензии на книги.

The Oxford American

Oxford American, Issue 72 - Fonts In Use

The Oxford American е американско квартално книжевно списание „посветено на прикажување на најдоброто раскажување додека ја документира сложеноста и виталноста на американскиот југ“.

The Paris Review

The Paris Review No. 237, Summer 2021

The Paris Review е квартално литературно списание на англиски јазик, основано во Париз во 1953 година. Во првите пет години, The Paris Review објави дела од Џек Керуак, Филип Ларкин, Филип Рот, Тери Саутерн, Адриен Рич, Итало Калвино, Семјуел Бекет, Надин Гордимер, Жан Жене и Роберт Блај.

Literary Hub

Literary Hub aims to be 'go-to website for literary culture' | Books | The  Guardian

Literary Hub е магазин во служба на книжевната култура, единствен, доверлив, дневен извор за сите новости, идеи и богатство на современиот литературен живот. На интернет има одлична литературна содржина, но таа е расфрлана, лесно се губи – Lit Hub е страница на која читателите можат да најдат паметни, ангажирани, забавни текстови за сите нешта. На оваа страница постои една многу исцрпна листа на партнери на Literary Hub за понатамошно истражување.


За крај погледнете го и рангирањето на овие и други магазини за литература од 2021 година на овој сајт.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *