Формула за пресметување на аерозагадувањето во Македонија

Кој и колку загадува во Македонија и во Скопје? 

Ако прашате 10 луѓе во нашата земја кој најмногу загадува ќе добиете десет различни одговори.

Генерално логиката е: што е поголемо – тоа повеќе загадува! На пример Цементарница е голема фабрика со голем оџак – значи таа е најголемиот загадувач. Или многу коли – значи многу загадување.

Луѓето генерално се согласуваат дека во зима е позагадено отколку во лето.

Но, како знаеме колку и каде е загадено? Благодарение на апликацијата AirCare која ги собира сите на едно купче државните и приватните мерни станици знаеме каде и колку е загадено.

Веќе со години имаме детални статистички податоци на аерозагадувањето.

Како можеме да пресметаме кој колку загадува со помош на тие податоци?

Формулата е многу едноставна: загадувањето во Јануари минус загадувањето во Мај или Септември ќе ни го даде загадувањето од грејната сезона.

Јануари е земен како референтен месец бидејќи вообичаено најладно и најзагадено е во Јануари.

Мај или Септември се земени бидејќи луѓето не се заминати на годишните одмори. Знаеме колку се празни градовите во лето кога луѓето се на одмор.


Еве ја формулата:

Аерозагадување во Јануари – Мај = Загадување од греење

Аерозагадување во Мај = Загадување од индустрија и сообраќај


Значи во Скопје сите знаеме дека Цементарница, Дрисла, Железара и другите индустриски капацитети работат и во Мај, возилата возат и во Мај, како што возат во другите месеци.

Во оваа статија намерно нема бројки, бидејќи намерата на оваа статија е сами да ги проверите бројките. Доволно е да најдете колку било загадено во Јануари и Мај и сами да проверите.

Се додека нема јавен консензус кој колку загадува никогаш нема да излеземе од кризава. 

Едно е сигурно – потребни се повеќе мерни станици за аерозагадување. 

Сакате да помогнете? Направете си сами станица за мерење на аерозагадувањето за ептен мали пари.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *