Три книги кои би требало да ги прочита секој кој сака да пишува подобро

Секој со основно образование знае да пишува, но дали знае да пишува добро? Ова прашање може да се постави на секој професионалец и академски граѓанин, па дури и на самите писатели.

Всушност, овој текст се обраќа токму на нив и им нуди алатки за подобро совладување на нивниот занает или професија. Ова е листа на три книги кои би требало да ги прочита секој кој сака да пишува подобро.

Херој со илјада лица (The Hero with a Thousand Faces) од Џозеф Кембел (Joseph Campbell)

The Hero with a Thousand Faces (The Collected Works of Joseph Campbell):  Campbell, Joseph: 8601404236419: Amazon.com: Books

Дело на компаративната митологија во кое авторот дискутира за неговата теорија за митолошката структура на патувањето на архетипскиот херој кој се среќава во светските митови. Објавено во 1949 година, ова дело инспирирало многу писатели, сценаристи и познати светски креативци од разни области.


Патување на писателот: Митска структура за писателите (The Writer’s Journey: Mythic Structure for Writers) на Кристофер Воглер (Christopher Vogler)

The Writers Journey: Mythic Structure for Writers, 3rd Edition: Vogler,  Christopher, Montez, Michele: 9781932907360: Amazon.com: Books

Популарна книга за сценаристика се фокусира на теоријата дека повеќето приказни може да се сведат на низа наративни структури и архетипови на ликови, опишани преку митолошката алегорија. Објавена во 1992 година.


Кради како уметник (Steal Like an Artist) на Остин Клеон (Austin Kleon)

Steal Like an Artist: 10 Things Nobody Told You About Being Creative:  Kleon, Austin: 8601300471914: Amazon.com: Books

Бестселер на New York Times за начини за изнаоѓање креативни идеи во еден свет во кој не е лесно да се дојде до нешто невидено и оригинално. Објавена во 2021 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *