Овој притисок за отворање на училиштата е загарантирано осуден на неуспех!

Ви пренесуваме делови од текст објавен во The Atlantic и пренесен во групата Учи безбедно, учи добро, која како и неколку други групи како ПОДДРШКА ЗА ОНЛАЈН НАСТАВА ВО УЧЕБНАТА 2020/2021 година за сега бројат речиси 3.000 членови и се борат за онлајн настава во Македонија, наспроти класична или комбинирана.

Авторот на текстот зборува за состојбата во САД и вели:

Видовме неуспеси – во тестирањето, во изолацијата, во државното раководство – на катастрофални начини. И како што одминуваше нашето „пандемиско лето“, многумина од нас се простија, еден по еден, од искуствата од светот во кој порано живеевме. Се збогувавме со камповите, живата музика, патувањата, огромните свадби и воопшто од спонтаноста.

Денес се раѓа ново сознание и додека беснее дебатата околу повторното отворање на училиштата, ние мора да признаеме јасно: нема да се вратиме на старите начини. И не би требало.

„Овој притисок за отворање на училиштата е загарантирано осуден на НЕУСПЕХ!“, вели Питер Хотез, педијатар и молекуларен виролог и декан на Националната школа за тропска медицина на Медицинскиот колеџ Бајлор.

„Очекувањата за друштвена дистанца и побарувањата за носење маски за пониските одделенија се НЕРЕАЛНИ“, вели Хотез. „Во заедниците со висок пренос, неизбежно е COVID-19 да влезе во училиштата. За ДВЕ НЕДЕЛИ од отворањето училишта во заедниците со висок пренос на вируси, наставниците ќе се разболат. Сè што е потребно е еден наставник да биде хоспитализиран со COVID-19“.

Хотез има добра причина да биде песимист. Вчера имало 68.605 нови случаи во САД (ЗАБЕЛЕШКА: Македонија има 165 пати помала популација и прави 3.5 пати помалку тестови – таа бројка одговара на 118 заболени во Македонија).

Разговорите со епидемиолозите изминативе денови се неверојатно темни. Тие се согласија: УЧИЛИШТАТА НЕ ТРЕБА ДА РИЗИКУВААТ повторно да се отворат, веројатно дури и за најмалите деца, во наредните недели. „Не можеме да се преправаме дека сè е нормално“, вели Гери Симон, директор на одделот за заразни болести на универзитетот Џорџ Вашингтон. „Да имав дете на училишна возраст, не би сакал да го испратам на училиште“.

Доказите се насекаде околу нас. Во летниот камп во Џорџа стотици деца и советници – скоро половина од кампот – се заразија само по неколку дена заедно. Потоа, тука е случајот со училиштето во Индијана каде, само неколку часа по повторното отворање минатата недела, студент излезе позитивен на тест за коронавирус. „Знаевме дека ќе се случи, не дали ќе се случи“, изјави директорот за The New York Times, но официјалните лица „беа многу шокирани што се случи на првиот ден“.

Исто така, постои и студијата за педијатрија JAMA која сугерира дека бебињата и малите деца можат да носат екстремно високи вирози на САРС-КоВ-2. Авторите на студијата откриле барем исто толку вирусен материјал во грлото и дишните патишта кај малите деца како кај заразените возрасни, а понекогаш и 100 пати повеќе од возрасните. Одамна знаеме дека децата постари од 10 години можат ефикасно да го пренесат вирусот, но ова ново истражување сугерира дека помладите деца претставуваат ризик од пренесување на луѓето околу нив, исто како што прават и постарите деца.

Колку повеќе дознаваме, толку е поголема веројатноста дека децата се многу ефикасни вектори за пренесување. Пролетното затворање на училиштето се случи пред вирусот да ја зафати нацијата.

Училиштето се сметаше за небезбедно за децата, наставниците и вработените уште во март. Пандемијата е полоша во Соединетите држави сега отколку што беше тогаш (ЗАБЕЛЕШКА: истиот случај е и со Македонија), со повеќе епицентри што горат низ целата земја. Па, зошто училиштата би ги отвориле сега?

„Проблемот е во Белата куќа и работната група никогаш не би можела да се организира да доведе до федерален одговор и да го доведе пренесувањето на вирусот до нивото на ограничување“, рече Хотез (ЗАБЕЛЕШКА: Македонија како мала држава ова би можела да го спроведе многу ефикасно). „Наместо тоа, тие се однесуваат мрзливо и безгрижно, тврдат дека училиштата се важни, како што сите знаеме, а наставниците и директорите треба да го сфатат тоа.

„Тие со нивната летаргија намерно ги доведоа наставниците, вработените и родителите до неуспех.“ (ЗАБЕЛЕШКА: гледате сличности со Македонија?)

Постои уште една причина за загриженост, за тоа што може да направи вирусот на самите деца. Иако стапката на морталитет кај малите деца е релативно ниска, малите деца се исто така меѓу најмалку тестираните групи во Америка. Фаучи во последниве недели постојано истакнува дека знаеме релативно малку за децата и вирусот.

„Ни требаат дополнителни информации за да донесуваме одлуки“, инсистира Хотез. Сега, рече тој, има најмалку 40 држави во кои училиштата едноставно не треба да се отвораат. (ЗАБЕЛЕШКА: Од истите причини не треба да се отворат и во Македонија) „Запомнете, училиштата не се запечатени херметички…“


Напомена: Сите забелешки се од авторот на текстот на Арно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.