Цена на струјата во ниска тарифа од јули 2022

Колку чини евтината струја во РМ?

По социјалните медиумите постојат многу забуни и заблуди во врска со пресметувањето на евтината струја. Сакавме да појасниме неколку работи околу евтината струја.

Евтината струја пред јули беше 3,76 денари за kWh.

Цената на ниската тарифа по јули 2022 е 0,6193 ден за kWh плус цена на надоместок за пренос и дистрибуција која е 3,3742 ден за kWh.

Значи вкупно евтината тарифа е: 0,6193 + 3,3742 = 3,9935 ден за kWh

Оваа цена останува иста независно во кој блок сте.

За целата количина на електрична енергија потрошена во ниска тарифа се применува една цена 0,6193 ден за kWh, независно од потрошувачката.

од ЕВН

Се надеваме дека сега е појасно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *