Зошто мачките секогаш паѓаат на нозе?

Научниците во 19-от век полудувале од прашањето: „Зошто мачката секогаш паѓа на нозе?“ Така било додека еден од нив не ја решил мистеријата со примена на фотоапарат.

Поточен термин е хронофотографија и Étienne-Jules Marey бил опседнат со неа! Неговиот апарат за фотографирање се нарекува хронофотографска пушка и со нејзина помош тој ги истражувал стадиумите на движењето на нештата, и тоа 12 фрејмови во секунда.

Étienne-Jules Marey ги направил неговите познати фотографии на коњи, птици, кучиња, овци, магариња, слонови, риби, микроскопски суштества, мекотели, инсекти, влекачи и… секако, мачки!


Image result for Le Mouvement Étienne-Jules Marey

Тој тврдел дека коњот во галоп во одреден момент не го допира воопшто тлото и Eadweard Muybridge со истиот метод на хронофотографија на коњ во галоп одговорил на прашањето!

Но, да се навратиме на мачката, погледнете како сето тоа е објаснето.

One thought on “Зошто мачките секогаш паѓаат на нозе?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *