
Здраво, јас сум Славица. Добредојдовте во мојата кујна, каде што со возбуда сакам да споделам со вас рецепт кој ја доловува суштината на источноевропските кулинарски традиции. Македонската традиционална сарма се подготвува со лист од лоза или кисела зелка, додека источноевропските кујни го прават истото со свежа зелка.
Со потекло од отоманската империја, самиот збор „сарма“ значи „да се витка“. Ова јадење нуди задоволство со секој залак и содржи нежни листови зелка кои обвиваат вкусно полнење од мелено говедско месо, ориз и ароматични билки. Печена до совршенство во солена супа, сармата ја спојува суштината на домашно зготвената храна и радоста на споделување обилен оброк со саканите.
Придружете ми се на ова кулинарско патување додека навлегуваме во уметноста на создавање на ова класично јадење кое ги загрева и телото и душата. Значи, да ги собереме нашите состојки и да ги засукаме ракавите додека се впуштаме во вкусна авантура.
Традиционален рецепт за сарма
Состојки:
- 1 голема главица зелка
- 1 кг мелено говедско месо
- 1 чаша ориз, неварен
- 1 кромид со средна големина, ситно сецкан
- 3 чешниња лук
- 1/4 китка магдонос, ситно сецкан
- 1/4 китка копар, ситно сецкан
- 2 лажици доматна паста
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажичка црвен пипер
- 1 лажичка сува мајчина душица
- Сол и бибер по вкус
- 4 чаши супа од говедско или зеленчук
- Павлака, за сервирање (по избор)

Подготовка:
Ставете вода во тенџере со вода да зоврие. Внимателно отстранете ги надворешните листови од зелката, осигурувајќи дека ќе останат целосни. Ставете ги листовите во врела вода околу 5 минути или додека не станат меки. Извадете ги листовите и оставете ги на страна да се изладат. Доколку користите кисела зелка, прескокнете го овој дел.
Во тава ставете малку масло и испржете ги исечканиот кромид и чешнињата лук. Додајте го меленото месо и посолете. Мешајте додека не се испржи месото.
Во голем сад измешајте го испрженото мелено месо, неварениот ориз, магдоносот, копарот, доматната паста, црвениот пипер, сувата мајчина душица, солта и биберот. Добро измешајте додека не се соединат рамномерно сите состојки.
Земете еден по еден лист зелка и ставете мал дел од смесата со месо (околу 2 лажици) во центарот на листот. Преклопете ги страните на листот врз филот и цврсто свиткајте го, слично на бурито. Повторете го овој процес со преостанатите листови зелка и смесата од месо.
Загрејте ја рерната на 175°C.
Во големо тенџере или тепсија, наредете ги витканите листови зелка, со шевот надолу, во еден слој. Ако ви останале листови зелка, можете да ги користите за да го обложите дното на тенџерето за да спречите лепење.
Со супата прелијте ги сармите додека не се целосно покриени. Доколку е потребно, додадете повеќе супа или вода за да се осигурате дека тие се целосно потопени.
Тенџерето покријте го со капак или алуминиумска фолија и ставете го во загреана рерна. Печете околу 1,5 до 2 часа или додека листовите зелка не се меки и филот не е целосно сварен.
Откако ќе се свари, извадете го тенџерето од рерна и оставете го да се излади неколку минути пред да го послужите. Сарма традиционално се сервира топла, по желба одозгора се сервира со кисела павлака.
Уживајте во вашата домашна сарма, вкусно традиционално јадење кое сигурно ќе ги воодушеви вашите гости!
ПС: Денешниов рецепт ви го подготви нашата ChatGPT готвачка Славица, а го провери, измени и одобри нашата уредничка екипа. Фотографиите ги направи Midjourney. Испробајте го рецептот и пишете ни идеи за други виртуелни јадења кои може да ви подготвиме.