6 години „Дај, не фрлај“, шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?

Пред 6 години, на 25 ноември 2016 година, направивме една група. Денес таа има речиси 60.000 членови и е синоним за подарувањето. Но, што треба да направиме допрва или „шчо требит да праиме за однапред“?

Треба да им објасниме на луѓето дека групата не е хуманитарна, ниту е лотарија, и дека подарувањето е еколошки чин со кој помагаат нештата кои веќе не ги користат да не се најдат на депонија. Се разбира, доколку се сочувани.

Сите членови треба да ги прочитаат и да ги разберат целта на групата, како и нејзините правила.

Треба да се трудиме да развиваме доверба помеѓу луѓето, зашто со доверба е многу полесно да се гради нешто добро. Групата „Дај, не фрлај“ почива на довербата помеѓу луѓето, тоа не треба да го заборавиме.

Општо земено потребно е да се учиме на помалку купување, а повеќе реупотреба.

Треба помалку да веруваме на поединци, а повеќе на колективот, на заедницата. Ако нешто лошо се случи еднаш, тоа не значи дека е правило.

Членовите треба да подаруваат на кого сакаат, по нивен избор, а другите членови да не се мешаат во нивниот избор.

Треба да бидеме љубезни, културни и да ги почитуваме другите членови и нивните права.

Нека ни се на здравје 6 години, „Дај, не фрлај!“ и за уште 60!

One thought on “6 години „Дај, не фрлај“, шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?

  1. Naglaseno e deka predmetite da bidat socuvani .Mislam deka ne treba da stoi taka bidejki site nestata ne mora da se socuvani i mozat da bidat rasipani,osteteni ili vo forma na delovi ili samo del bidejki nekoj drug mozi da gi upotrebi za delovi,kako materijal za drugo nesto ,restavrira i li reupotrebi za drugo itn.Nisto ne se frla za se ima resenie nekoj drug.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *