Кратка историја на метал музиката во Македонија во 1990-тите

Следејќи ги готските рок звуци на бендовите од 1980-тите како Мизар, Анастасија или Архангел, 1990-тите донесоа повеќе алтернативни бендови како Suns, Balkan Express, Last Expedition, D’Daltons. Но, не треба да ги заборавиме и потешките хардкор панк, гринд и нојз бендови како Brigade O. D., Bloody George, Tank Warning Net и многу други кои оставија печат на сцената. Ова е кратка историја на метал музиката во Македонија од 1990-тите.

Историска позадина на музичката приказна

Секој што ја преживеал својата младост во 1990-тите во Источна или Јужна Европа, претходно под влијание на Советскиот Сојуз, бил соочен со многу предизвици. Особено оние поединци кои ги преживеале најпроблематичните години од својот живот во најбурната ера во овој дел на Европа од крајот на Втората светска војна.

На територијата на поранешна Југославија народот беше сведок на колапс на системот на чии принципи се поеја генерациите. Тоа беше систем во кој мнозинство од населението веруваше и за кој беше спремно да го положи својот живот. По распадот на државата следеа создавање на помали национални држави, војни и крвопролевање. Ја знаете приказната.

Во таква атмосфера, младите во Југославија, иако дел од социјалистичкиот систем, не беа изолирани од светските текови. Во музиката имаше панк, метал и њувејв бендови, раперите ги мразеа металците, а панкерите ги презира новите романтичари и кремците.

Хардкор Македонија

Култниот хардкор бенд беше Brigade O. D. формиран во 1990 година кој ја отвори вратата за слични бендови. Нивната демо-касета „Smash the Army Before They Smash You“, содржи песни кои траат најмногу една минута! Брзо и гласно.

Brigade O.D. - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives
Гриндкор/краст панк бенд Brigade O. D. формиран во 1990 година

Да бидеме фер, таквите бендови во Македонија во тоа време беа повеќе исклучок отколку претставници на сцена. Слично беше и во источноевропските земји. Генерално, потешките жанровите на метал музиката не беа присутни на метал сцената во Македонија до почетокот на 21-от век.

Гринд жанрот беше повеќе поврзан со хардкор панкот отколку со метал музиката како во примерот на нојз/панк/гринд бендот K.O.S. од кој е формиран бендот Nihilist. Има најмалку 10 металски бендови со име Nihilist во светот. Бендот од Македонија е основан во 1996 година како дет/треш/грув метал бенд. Важни бендови од жанрот се и гринд/нојз бендот Bloody George, хардкор панк бендот Tank Warning Net (TWN) итн.

Готски рок звук од 1980-тите и понатаму

Во осумдесеттите години во Македонија преовладуваше постпанк или готик рок звук, понекогаш измешан со православна црковна музика, византиски звуци и фолк музика како бендовите Падот на Византија. Влијателен пост-панк, дарквејв и готик рок од 1980-тите со повремени византиски музички елементи. Мизар беше дарквејв бенд со фолклорни и електронски елементи формиран во 1983 година во Скопје.

Телонаука Совршена е „совршена“ синтеза помеѓу постпанк и византиска православна духовна музика, а Анастасија е можеби меѓународно најпознатиот македонски бенд од овој жанр. Тие го направија саундтракот за филмот „Пред дождот“ за издавачката куќа „Полиграм“ кој е продаден во илјадници примероци ширум светот. Но, веќе го знаете тоа.

Во 1990-тите, со распадот на Југославија и отворањето кон Запад, беа формирани експерименталните и авангардни музички групи како што се Mindfield и Vermilion Deviate. Потоа дојдоа алтернативните бендови. Архангел е основан во 1989 година, со нивниот прв албум прогласен за „Најдобар деби-албум“ во Југославија.

Suns беа формирани во 1991 година, нивните песни се за урбаниот живот, пропаднатите комунистички општества и системи, космополитските и глобалистичките влијанија, осаменоста и љубовта – во песните за современа Македонија. Потоа дојсоа Balkan Express и Last Expedition формирани во 1985 година, D’Daltons со нивниот деби албум издаден во 2004 година. Рок Агресори и сличните набрзо ја заземаат сцената.

Metal Macedonia!

Тука влегува метал музиката. Хеви метал сцената беше особено жива во Македонија. Посериозните Argus, хеви метал бенд од 1980-тите од Охрид, и неизбежните хумористични хард рокери Чоканче, меѓу другите.

Треш метал-сцената доживеа вистинска прифатеност од младите музичари во Македонија со бендови како Satanhorde, Sarcophagus, Medusa, Holocaust и Savaot, или уште попознатите Orion кои беа формирани во 1989 година, се појавија на „Рок фест“ во 1991-1992 година и го освоија второто место. Најпознатиот македонски треш метал бенд е Санаториум, формиран во 1987 година, а подоцна и Paralyser.

Дет метал-сцената во Македонија во тоа време беше слабо развиена, со исклучок на неколку бендови како Amnesty и Dismay, формирани во градот Битола во почетокот на 90-тите или доцните 80-ти, претходно познати како Exhumation. Претходно споменатите Nihilist и Orion имаа и неколку демо снимки во жанрот.

Untitled
Треш метал бендот Sanatorium е формиран во 1987 година

Блек и Дум метал бендови во Македонија во 1990-тите

Се доведува во прашање дали може да се зборува за блек и дум метал сцена во Македонија во средината на 90-тите. Постоеја одредени дум метал бендови, како што се Undertakers, Catatonic Renaissance и Ataraxia, како и австралиско-македонскиот треш метал бенд Baltak кој ја вградува античката македонска историја во нивните песни.

До крајот на 1990-тите, индустрискиот ну метал бенд Верка се појави како продолжение на Modified Gods. Тие се познати и како „Verka“ и „Верк.А“. Свират автентичен експериментален метал во комбинација со елементи на некои други музички стилови и традиционална македонска музика. Нивните песни вклучуваат народни инструменти како народен тапан, гајда, кларинет и слично. Сињак, како пионери на блек металот во Македонија ги преплетуваат традиционалните македонски звуци на нивен автентичен начин.

Barikada – World Of Music – VERKA – Werk. A
Индустрискиот метал бенд Верка формиран во 1999 година во Делчево

Нов милениум, нови предизвици

Во новиот милениум во сè уште транзициската, независна Македонија, се појавија многу блек, дум и дет метал бендови.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *