Норман Роквел, илустратор на шест децении од американската реалност

Норман Роквел, (1894-1978) бил американски илустратор најпознат по неговите насловни страници за списанието The Saturday Evening Post.

Роквел ја добил својата прва хонорарна задача од Condé Nast на 17-годишна возраст и потоа работел за различни списанија. Во 1916 година ја продал својата прва насловна страница на The Saturday Evening Post. За истото списание во следните 47 години илустрираше вкупно 322 насловни страници.
Од 1926 до 1976 година Роквел исто така го илустрирал официјалниот Календар на извидници (Boy Scout Calendar). За време на Втората светска војна, постери од неговите слики кои ги прикажуваат „Четирите слободи“ (“Four Freedoms”) беа репродуцирани и дистрибуирани од американската Канцеларијата за воени информации (Office of War Information).

Роквел бил внимателен илустратор со способност реално да ги претставува деталите. Темите на повеќето негови илустрации биле земени од секојдневниот семеен и приградски живот и честопати биле третирани со доза на хумор.

Иако бил сакан од јавноста, делото на Роквел беше отфрлено од повеќето критичари како уметнички безвредно. Денес неговите илустрации се сметаат за иконички дел од американската популарна историја. Голем дел од нив се чинат како да се „излезени“ од филмовите на деценијата која ја прикажуваат.

Во 1977 година тој бил одликуван со Претседателскиот медал на слободата – највисоката награда во САД за време на мир.

Ова се некои од неговите дела:

The Lineman, 1948
Girl at Mirror, 1954
Freedom of Speech
Freedom of Speech, 1943
The Problem We All Live With
The Problem We All Live With, 1964
New Kids in the Neighborhood, 1967
The Music Man, 1966 
Before The Date by Norman Rockwell - Print on Canvas
Before The Date, 1949
Tired Salesgirl on Christmas Eve, 1947
The Connoiseur, 1962 - Norman Rockwell
The Connoiseur, 1961

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *