Дали природата ќе опстане само во уметноста? Томас Санчез, кубански сликар.

Природата е нешто што не опкружува, но во градовите честопати забораваме дека таа постои. Окована во асфалт, понекој редок и веќе се чини по грешка заборавен парк во нашето бетонско чудовиште наречено Скопје. Дрвја во Македонија секојдневно се сечат, нови се садат, но не се одржуваат и малку од нив успеваат. Дали природата ќе остане само во делата на уметноста, во визуелната уметност, филмовите, опеани во песните?…

r/Art - El Rio, Tomás Sánchez, Acrylic on Canvas, 2020
Ел Рио, Томас Санчез, Акрилик на платно, 2020 година

Ви го претставуваме Томас Санчез, кубански сликар. Најпознат е по неговите детални и идеализирани сцени од природата. Неговите дела се карактеризираат со современа интерпретација на пејзажното сликарство.
Санчез успева да го прикаже социополитичкиот пејзаж на Куба преку неговите сложени водопади, острови и растителен свет, истражувајќи ги прашањата за глобализацијата и духовноста наспроти огромните промени.

Contemplar al otro en tarde rosa by Tomas Sanchez
Contemplar al otro en tarde rosa

Неговите слики се надреалистички и симболични, со неговиот стил често споредуван со делата на Каспар Дејвид Фридрих. Пејзажите на Санчез се секогаш недопрени и лишени од човечко присуство, давајќи му на неговата работа надреален квалитет, како што се гледа во експанзивните пејзажи како што е Orilla En La Noche Clara (1993).

Con la puerta abierta

Роден во Агуада де Пасахерос, Куба на 22 мај 1948 година, тој продолжил да студира на Националната академија за ликовни уметности Сан Алехандро и Националното уметничко училиште помеѓу 1964 и 1971 година. Санчез брзо се искачил во меѓународниот уметнички свет, добивајќи Наградата Џоан Миро во 1980 година и наградата Амелија Пелаез во 1984 година за неговите дела на првото Биенале во Хавана.

The lush landscapes of Tomás Sánchez — Cercle
Inundacion Del Río De Aguas Blancas

Неговите дела се изложени во Националниот музеј за ликовни уметности во Хавана, Музејот на современи уметности на Монтереј во Монтереј, Мексико и Галерија Експоарте во Панама Сити, меѓу другите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.