Маските заминаа во историјата, но оставија длабок (уметнички?) печат врз неа

Пред да ги испратиме маските во историјата, да не заборавиме дека тие оставија печат на неа.

Независно од тоа дали сте за или против нив, научен факт е дека тие спасија безброј животи. Ако не ни верувате нам, белким ќе верувате на 49 избрани научни студии кои потврдуваат дека маските се ефикасни во заштитата од вирусите.

Додека ја чекаме зимата и скопскиот смог, како повторна прилика за враќање на маските во мода, да се потсетиме како маските влијаеле на уметноста.

Hayati Evren’s Corona Lisa became a meme that has been plastered across bags and mugs (Credit: Hayati Evren)

„Корона Лиза“ на Хајати Еврен стана „меме“ и се најде врз маици, торби и чаши (Извор: Хајати Еврен)

A parody of Girl with a Pearl Earring by Johannes Vermeer, Banksy’s Girl with a Pierced Eardrum has recently been updated with a mask (Credit: PA)

Пародијата на „Девојката со бисерна обетка“ од Јоханес Вермер, „Девојката со пробушено ушно тапанче“ на графити уметникот Банкси, неодамна беше доцртана со маска (Извор: PA)

Hijack donated 100% of profits from his print Pandemonium to the Global Foodbanking Network (Credit: Hijack)

Графити уметникот Hijack нацрта графит на две маскирани фигури со детергент, прашко и правосмукалка

Tatsuya Tanaka used masks in the 31 March entry of his Miniature Calendar (Credit: Tatsuya Tanaka)

Татсуја Танака користеше маски во серијата минијатурни календари (Извор: Тацуја Танака)

Уметникот Ертан Атај (failunfailunmefailun) има поинаква визија. Портрети на познатите уметници со маски со мотиви од нивните најпознати дела. Особено е одличен приказот на Салвадор Дали. Кој ја познава неговата уметност ќе разбере и зошто на неговата маска нема мотив од неговите дела… или има?

Пабло Пикасо
Караваџо
Едвард Мунк
Густав Климт
Фрида Кало
Винсент ван Гог
Салвадор Дали

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *