r/place – уметност, пиксели, моќта на интернетот и границите на онлајн здружувањето

r/place на Редит (Reddit) е виртуелно место каде речиси 3 милиони луѓе (со околу пола милион активни во секој момент) учествуваат во правењето на еден интернет „графит“.

Луѓето онлајн (претежно младите) се по природа склони кон соработка и несебично посветување на сопственото време за изработка на нешто заедничко.

Можете да го наречете и друштвен експеримент. Секој логиран корисник може да црта на платното (canvas), но под еден услов – 1 пиксел на 5 минути!

Тоа звучи како невозможна мисија, но со организирање во заедници и одредување конкретни задачи за само 48 часа се случи ова:

Првиот ваков експеримент на Редит се случил пред 5 години, со 16 милиони пиксели, а денешниот започна на 1 април 2022 година и од тогаш платното (canvas) е двојно зголемено. Ако се приклучите на оваа адреса можете и вие дадете придонес.

Таму можете да го видите платното како постојано се менува, и на координатите (1163,522) 0.7x се гледа и Македонското знаме. Поточно ако биде таму кога ќе го читате овој текст!

Платното постојано се менува и трансформира и македонското знаме се јавува на една, па е пребоено, за потоа да се јави на друга локација. Но, муабетот воопшто не е за знамињата (кои секако доминираат на ова платно), туку за заедничката работа која ја вложуваат бројните посетители на овој подредит (subreddit).

Секој учесник може да додаде само 1 пиксел на секои 5 минути, но со организирање на членовите од одредена заедница и со договор кога и на што да се работи може да се постигне многу.

На пр. македонската заедница на Редит е мала и има околу 15.000 членови, но со нивните напори и помош од поголемата бразилска заедница е направено Македонското знаме. Затоа постои срцето од нашиот дел кон бразилскиот.

Македонската заедница на Редит го објави овој повик за учество во r/place.

Секој дел од ова огромно виртуелно платно раскажува некоја приказна, но приказната која е најбитна е таа за упорноста, желбата да се работи заедно, да се создаде нешто уникатно, креативно и да се остави сопствен (но и колективен) печат во еден момент во времето.

Постојаната променливост на платното не потсетува на тибетанските мандали кои свештениците будисти внимателно, со часови и денови ги прават од песок во боја, за на крај да ги уништат со еден потег на метлата, со што укажуваат на минливоста и непостојаноста на се. Така и ова место на Редит е привремено, но додека трае е волшебно!

Еве некои поинтересни моменти од ова големо и семенувачко виртуелно платно.

Поддршка за Украина
Винсент Ван Гог
Алберт Ајнштајн, јапонски графики и… Лудвиг Ван Бетовен?
„Вресок“ од Едвард Мунк
„Девојката со бисерната обетка“ на Јоханес Вермер
Никола Тесла
И, се разбира – „Војна на ѕвездите“!

One thought on “r/place – уметност, пиксели, моќта на интернетот и границите на онлајн здружувањето

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *