Дали пред Дали бил Бош? Претходници на надреализмот.

Надреализмот бил уметничко и литературно движење основан од поетот Андре Бретон во Париз во 1924 година.

Можеби најраниот претходник на надреализмот бил Хиеронимус Бош, чии детално бизарни дела прикажувале фантастични суштества и пејзажи. Ова, сепак, не може да се нарече надреализам бидејќи делата имале поинаква намера и биле вообичаено религиозни по природа.

Еден век подоцна, Џузепе Арчимболдо ја доближил уметноста до вистинскиот надреализам со своите чудни портрети кои ја прикажуваат човечката форма составена од овошје, зеленчук и разни животни. Иако не е надреалистично во денешната смисла на зборот, во 16 век ова било прилично надреално. Немало вистинска „причина“ за неговиот необичен стил на сликање, освен забава; нема вистинско „значење“ зад тоа. Иако, недостатокот на инхерентното значење е еден аспект на надреализмот, забавата не е она што го прави движењето.

Детали од централниот панел на Градината на земните задоволства – Хиеронимус Бош, 1503-1515
Џузепе Арчимболдо – Рудолф II Хабсбуршки како Вертумнус (1590)

Иконите на надреализмот

Надреализмот меѓу своите членови ги вбројува главните дадаистички фигури како Тристан Цара, Френсис Пикабија, Жан Арп, Макс Ернст и Марсел Дишан. До 1924 година, оваа група била зголемена со други уметници и литературни личности, вклучувајќи ги писателите Пол Елуар, Роберт Десно, Жорж Батај и Антонин Арто; сликарите Џоан Миро и Ив Танги; скулпторите Алберто Џакомети и Мерет Опенхајм; и филмаџиите Рене Клер, Жан Кокто и Луис Буњуел. Подоцна се приклучиле и големите имиња како Салвадор Дали, Рене Магрит, Фрида Кало и други.

Салвадор Дали – „Упорноста на времето“ од 1931 година
Рене Магрит – „Предавството на сликите“ од 1929 година
Фрида Кало – „Ранетиот елен“ од 1946 година

Зошто надреализмот е важен?

Надреализмот претставува збир од авангардни идеи и техники кои современите уметници сè уште ги користат и денес, вклучително и воведување на случајни елементи во уметничките дела.

Овие методи отвориле нов начин на сликарска практика што ја спроведувале апстрактните експресионисти. Елементот на случајноста, исто така, се покажал како составен дел на перформанс уметноста, како во „Хепенинзите“ од 1950-тите, па дури и во компјутерската уметност базирана на рандомизација. Надреалистичкото фокусирање на соништата, психоанализата и фантастичните слики обезбедила инспирација за голем број уметници кои работат денес, како што е Глен Браун, кој исто така директно ја присвоил уметноста на Дали во сопственото сликарство.

Историчарот и музички критичар Грил Маркус го карактеризира надреализмот како едно поглавје во низата револуционерни обиди за ослободување на мислата. Во оваа смисла, надреализмот може да се сфати како претходник на подоцнежните уметнички движења како Ситуационизмот, контракултурните протести од 1960-тите, па дури и панкот: проект за рушење на рационалниот поредок што општеството им го наметнува на поединците.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *