5 причини зошто онлајн наставата е подобра од таа со физичко присуство!

1) Вклучување во модерните текови на пазарот на трудот
Пандемијата овозможи (поради сила на околности) еден дел од вработените да се префрлат на онлајн работење и тој тренд само ќе се зголемува во иднина. истражувањата покажуваат дека вработените се посреќни и попродуктивни кога работат од дома! Што побрзо децата се научат на таквиот систем на работа, подобро за нив.

2) Интерактивно учење
Примена на мултимедијални содржини со користење интернет и директен пристап до нив е еден голем плус за наставниците и учениците.

3) Намалени трошоци
Се намалуваат трошоците за превоз, облека, обувки, ужинки, маски итн. Интернет конекцијата, независно од училиштето, е неопходна алатка за опстојување во модерниот свет и би требало секој да ја има.

4) Без паника! (Во случај на пандемија)
Онлајн наставата им овозможи непречена едукација на милиони деца во светот во време на пандемија. Тоа сигурно не е нешто лошо!

5) Учите од удобноста на домот, наместо под стрес, протоколи, со маски, во страв…
Се разбира оваа точка треба да се земе со доза скептицизам, затоа што и претераната изолација не е добра. Потребно е редовно излегување надвор, спортување, дружење на отворено итн.

Тоа не упатува и кон недостатоците на онлајн наставата. Немање социјализација, дружење, развивање на оние вештини кои ги подразбира „физичкиот“ свет е еден од големите недостатоци на овој вид настава.

Но, ако сакаме да опстанеме во модерното општество подобро е да ги фрлиме „стаповите и играњето во кал“ и да се фатиме за компјутерите!

Погледнете го и ова видео за некои други причини зошто учењето онлајн е подобро.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *