За тоа како едно прасе било јавно погубено и други 10 тотално бескорисни факти!

Во 1386 година, една свиња била погубена со бесење во Франција заради убиство на едно дете – туше ле пиг!

Animal trial - Wikipedia

А сега други 10 сосема бескорисни, но ни се чини неопходни факти.

#1 Ирска (не Шкотска) има повеќе црвенокоси луѓе од кој било друг дел на светот.
#2 Земјата е составена од 61% вода во течна состојба и 10% мраз.
#3 На Земјата во текот на еден ден се случуваат околу 3 милиони молњи.
#4 Луѓето користат околу 100 различни мускули за да зборуваат!
#5 Делфините можат да гледаат во различни насоки со секое око. Тие можат да спијат со едното око отворено.
Cow Became A Dolphin | Funny dolphin, Dolphin memes, Dolphins
#6 Човечките коски на бутот (femur) се посилни од бетон!
#7 Медот е единствената храна која не се расипува.
#8 Во просек, срцето на ежовите чука 200-280 пати во минута, додека кај слоновите чука 30 пати во минута.
#9 Со просечен молив можете да повлечете линија долга 56 километри или да напишете приближно 50.000 (англиски) зборови.
#10 Најстарото парче гума за џвакање во светот е старо 5700 години!
The unfortunate case of gum – The Stampede

Изворите се линкувани во бројките на фактите – проверете и дознајте повеќе!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.