3 кул панк рок бендови од новиот милениум

Како автор на неколку есеистички романи за популарната уметност, пред се за музиката и филмот, со фокус на 1990-тите години, долго време имав став дека рок музиката по 2000-та година на вреди.

3 минути и 53 секунди - kupikniga.mk

Се разбира, новиот век донесе неколку возбудливи имиња како The White Stripes, The Black Keys, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Sleaford Mods… но не можеше веќе да се зборува за мејнстрим рок, како во времето на гранџот.

Но, што е со 2010-тите? Зарем не се појави ниту еден панк-рок вреден на внимание? Сепак, не смееме да ги заборавиме Idles, The Orwells и Fidlar, како претставници на гитарски-доминантиот звук и носители на пост-пост-(пост?)панк ерата во новиот милениум во кој преовладуваат некои поинакви звуци.

Ви пренесуваме еден кус списокот на нивните албуми со линкови до албумите ако сте за малку понеделничко-попладневна агресија:

Idles (2009) UK
Жанр: Punk rock, Post-hardcore-punk
Албуми: Brutalism (2017), Joy as an Act of Resistance (2018), Ultra Mono (2020)

The Orwells (2009) US
Жанр: Post-punk revival, Indie rock
Албуми: Remember When (2012), Disgraceland (2014), Terrible Human Beings (2017), The Orwells (2019)

Fidlar (2009) US
Жанр: Punk rock, Garage punk, Surf music, Skate punk
Албуми: Fidlar (2013), Too (2015), Almost Free (2019)

Music Week
Idles

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *