Кој е најбрзиот авион на светот?

Најбрзиот авион на светот е Икс-15 (анг. X-15) со неверојатна брзина од 7,274 км/час и го држи овој рекорд уште од далечната 1967 година. Оваа брзина е 6.7 мах, што е речиси седум пати побрзо од брзината на звукот.

About - Knight High School

Освен тоа, рекордот го има поставено на височина од 31 километар (граница на вселената според САД) и добиените податоци од летот послужиле во дизајнирањето на идните авиони и вселенски летала.

За време на Икс-15 програмата 8 пилоти летале на височини над 50 км, а двајца и над 100 км (интернационално признаена граница на вселената) поради што технички се сметаат за астронаути и, три децении по нивните летови во 1970-тите, добиле ордени кои се даваат само на астронаутите.

Погледнете повеќе за овие неверојатни авиони и подвизи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *