Ракетите на Илон Маск ќе патуваат во вселената со гориво од антиматерија?

На пост на Твитер на прашање за ракети кои користат антиматерија како гориво Маск одговори: „Конечно, да“

Во научната фантастика антиматеријата го носи вселенскиот брод Ентерпрајз „храбро таму каде што никој не бил претходно“ во серијата Ѕвездени патеки.

Spock | Star Trek
Доаѓаме во мир!

Во реалноста, барем според магазинот Њусајентист 10 милиграми се доволни да однесат вселенски брод на Марс.

За жал, тоа за сега е невозможно, бидејќи производство на 1 милионити дел од грам на антиматерија чини 60 милијарди долари.

Повеќе на темата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.