Примерок од астероид се вратил безбедно на Земјата

Кога ќе ги слушнеме зборовите астероид и Земја ни се палат сијалички за тревога, но во овој случај се работи за капсула со примерок од астероидот Ryugu како дел од јапонската мисија Hayabusa2.

Целта на мисијата е истражувањето на потеклото на астероидите, увид во раниот сончев систем и потенцијално да се добијат информации за настанувањето животот на Земјата.

Научниците веруваат дека астероидот е стар 4 милијарди години, а мисијата Hayabusa2 година и пол орбитирала околу него праќајќи сонди за подготовка на извлекувањето примерок од астероидот. Идејата била да се соберат неколку грама материјал кои биле сочувани со милијарди години во вакуумот на вселената.

A team member carries the capsule, which contains samples from an asteroid

Научниците ќе се обидат да дознаат како од примордијалниот Сончев систем кој бил голема маса гас се формирале протопланетите.

Астероидот Ryugu е голем колку неколку градски населби и е еден од најтемните сателити кои се откриени поради неговиот состав од заробени јаглеродни органски компоненти. Уште одамна се смета дека астероидите се клучни во создавањето на животот на Земјата и можеби оваа мисија ќе ни помогне да разбереме и како.

Прочитајте повеќе.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *