Како да го остварите вашиот потенцијал?

Во секој од нас постои импулс да постигнеме нешто големо, да го оствариме нашиот потенцијал, сепак не сите успеваат. Но, зошто?

Според психологот Абрахам Маслов, главната причина е во стравот, не од неуспех, туку напротив – од успех! Се плашиме од сопствената големина и остварување на нашиот потенцијал, кој, парадоксално и истовремено, го посакуваме.

Maslow's Hierarchy of Needs | Simply Psychology
Хиерархија на човековите потреби според Маслов

Се плашиме од големината, заради стравот од тоа да бидеме изолирани и сами, зашто успешните се издвојуваат од сите други. Колку сме поединствени и поразлични, толку повеќе се издвојуваме и ја губиме утехата на тоа дека сме дел од некоја група, од нешто што може да нѐ заштити.

Но, истовремено имаме страв од конформизмот кој ни помага на патот кон индивидуацијата и успехот. Се работи за „добар“ страв кој ни помага да се бориме против нормите и да успееме да станеме големи. Ако овој страв преовлада, тогаш сме на добар пат, а вие?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *