Јапонските пензионери стануваат роботи!?

Ако мислевте дека користењето на егзоскелети е научна фантастика за прв пат популаризирана во мејнстрим медиумите преку легендарниот филм Alien од 1986 година, каде што актерката Sigourney Weaver носи т.н. Power Loader, тогаш се лажете.

Овие „одела“ кои можат да ве направат посилен, веќе се користат во војните, автомобилската индустрија и кај парализираните лица.

Но, она што е интересно е што – се разбира – во Јапонија постарите луѓе ги користат за да си го продолжат работниот век.

Image result for exoskeleton japan elderly

Во едно општество во кое животниот век е долг и има недостиг од работна сила, постарите луѓе (или поточно нивните егзоскелети) го преземаат товарот врз себе!

Се разбира, Robert Heinlein, авторот на делото Starship Troopers од 1959 година, каде што прв пат се споменува концептот на војници кои носат т.н. power suits за поголема сила и брзина, не можел да замисли ваква иднина.

Прочитајте повеќе.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.