2D материјал кој злато вреди

Тим на научници од Универзитетот во Лидс (University of Leeds) во Англија создале нова 2Д форма на злато со дебелина од само 2 атоми.

Примените на овој материјал се разновидни, од електронски уреди до прочистувачи на вода кои се многу пати поефикасни од сегашните.

Image shows a picture from an electron microscope showing tightly packed atoms
Слика од електронски микроскоп кој ја покажува структурата на материјалот

Но, тоа не е сѐ! Овие истражувања можат да им помогнат на научниците да развијат и други 2Д метали со уште поширока примена.

Овој вид злато е 10 пати поефикасен од досегашните златни наночестички за забрзување на хемискитe реакции што може да им заштеди многу средства на компаниите.

Навистина, се работи за материјал кој злато вреди!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.