Посреќно Скопје!?

Скопје е град кој ги прави своите жители несреќни. Ова е очигледно од неформалните муабети со кој било жител надвор во реалниот свет или во виртуелниот, преку социјалните мрежи.

Незадоволни сме од премногу асфалт и бетон, а премалку паркови и зеленило, лошиот сообраќај и премногу автомобили, непланското градење и нечистите улици, лошото селектирање и непостоечкото рециклирање на отпадот, а да не зборуваме за воздухот во градот како последица на сите овие и повеќе фактори… листата е едноставно бесконечна!

Некои проблеми се поедноставни за решавање (Се сечат дрва? Ќе садиме нови!), но други, како загадувањето на воздухот, бараат строги закони, цврста соработка помеѓу граѓаните и државата, како и масовни и решителни акции.

До тогаш, еве предлог за неколку идеи кои можат да го разубават градот и нашето живеење во него.

1) Пешачки премини во боите на виножитото
2) Јавни градини
3) Шарени графити со весели теми, наместо сиви ѕидови
4) Јавни и бесплатни терени за тенис, маси за пинг-понг или други игри во парковите
5) Згради со кровно и вертикално зеленило, како и простори за социјализација

Научниците правеле истражувања и заклучиле дека поминувањето низ урбани, сиви пејзажи опколени со згради негативно влијае на расположението, додека зелените површини, дрвјата, грмушките и разните продавници и активности го подобруваат. Тие препорачуваат градини на покривите, вертикални градини, паркови и уметнички инсталации во истите.

Исто така, се истакнува влијанието на бучната, стресна околина исполнета со сообраќаен метеж и градежни активности, како фактор кој особено негативно влијае на нас, а тоа ни е добро познато во градот Скопје.

Според истражувачите, зградите треба да бидат функционални, но и социјални, мора да постојат заеднички простори каде што луѓето би влегувале во интеракција, наместо да бидат изолирани.

Погледнете други интересни решенија на сајтот на проектот Happy City.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *