7 Мега Телескопи

Многу возбудливи времиња за љубителите на астрономијата! Во наредните 5 до 10 години планирани се нови огромни телескопи од кои се очекуваат возбудливи откритија.

Вселенскиот телескоп Хабл беше еден од првите мега проекти кој донесе бројни откритија во астрономијата, неговиот „поголем брат“ вселенскиот телескоп James Webb се очекува да биде лансиран во вселената во 2021 година (ако нема понатамошни одложувања).

Од “земјините” телескопи исто така има многу возбудливи проекти, како Extremely Large Telescope, Thirty Meter Telescope и Giant Magellan Telescope.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.