И по Сталин – Тито!

На сите од овие краишта на светот ни е позната приказната за Тито. Може да го сакате или да го мразите, но неговата улога во нашата историја е неоспорна.

Овој лик успеал да изгради „кока-кола социјализам“ во една земја на Балканот која по БДП (Бруто домашен производ) била далеку над сите други социјалистички земји.

Граѓаните на оваа земја, кои четири децении ги гледаа Полјаците, Чесите и Бугарите како сиромашни и „подредени“, истовремено уживаа бесплатно здравство и образование, братство и единство, платени одмори од месец дена и враќање дома во три часот попладне по работниот ден, во 1990-тите доживеаја сурово будење.

Во следното видео еден „западњак“ зачудувачки објективно и исцрпно гледа на целата ситуација со Сталин, Тито и пошироко.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.