Како да рециклираш добро? Употреби повторно!

Зборувавме на темата на рециклирањето и кажавме дека „Првото правило на успешното рециклирање е – купувај помалку!“

Но, што можеме да направиме освен тоа за да го намалиме отпадот кој завршува на депониите? Се разбира, можеме да ги употребиме  повторно и да ги пренамениме нештата пред да ги фрлиме.

Во Македонија голем дел од пластиките (од шампони, средства за чистење и слично) не се рециклираат и затоа е особено значајно да ги употребиме за нешто друго наместо да ги фрлиме. На депониите тие ја загадуваат околината, а со нивно палење се загадува и воздухот.

Во ова интересно видео се илустрирани повеќе интересни и инвентивни начини на кои може да ги употребите вашите пластични садови кои не се рециклираат.

Но, проблемот не завршува тука. Претераното и честопати непотребно купување создава голем број предмети кои завршуваат на отпад. Голем дел од нив дури и да сакате да ги рециклирате не можете, како облеката и обувките кои не се рециклираат.

Поради модните трендови новите парчиња облека брзо застаруваат, а детската облека е брзо надрасната и кога се подаруваат се најчесто нови и малку носени.

Можете да им го продолжите животниот век со тоа што ќе ги подарите, а за тоа имате опции преку хуманитарните организации како Црвениот крст или неформалните групи како „Дај, не фрлај“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *