Храната како клуч за долговечноста

Европа и Северна Америка претерале со јадење црвено месо, Источна Азија со риба а некои африкански држави со компири и скроб. Едни страдаат од глад, други од прејадување.

37 научници од различни области на науката, од 16 држави ширум светот, 3 години работеле на изнаоѓање оптимален начин на исхрана со кој би имало доволно храна за сите 10 милијарди жители колку што се претпоставува дека ќе има на планетава во 2050 година.

За таа цел предвидуваат интензивирање на земјоделското производство без дополнително да се зголеми уништувањето на шумите, почвата, водата, како ни искористувањето на фосилните ресурси.

Прочитајте повеќе на овој линк.


Текстот е преземен од Фејсбук групата „Еколошко, евтино, ефикасно!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *