Како пајаците го користат електрицитетот да летаат

Кога размислуваме за пајаците обично не размислуваме за инсекти кои летаат, но тие се навистина добри летачи.


Електрицитетот е насекаде околу нас, поради тоа што атмосферата е позитивно наелектризирана, а Земјата негативно и тоа создава електрично поле. Пајаците ги користат своите свилени влакна и меѓусебната одбивна сила во комбинација со наелектризираната атмосфера како едра. Со нозете ја контролираат насоката и брзината на движење. Овие летови се најчесто кратки, но понекогаш траат и илјадници километри.


Погледнете повеќе:

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *