Перпетуум мобиле

Машина за која од време на време слушаме на вестите, дури и од наши инвентори, и која ја пленела фантазијата на народот и умот на научниците со векови наназад – перпетуум мобиле. Но, што е тоа?

Од самото име се разбира дека се работи за машина која може да работи бесконечно без извор на енергија. Првата ваква машина наводно била создадена во 1618 година од Robert Fludd и оттогаш многу индивидуи во историјата тврделе дека создале таква машина, но од првиот (закон за зачувување на енергијата) и вториот закон (ентропија) на термодинамиката е јасно дека ваква машина е невозможно да постои.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.