Научниците го вратиле времето назад!

За квантните компјутери се предвидува дека ќе го сменат човештвото со толкава брзина и моќ што некои се плашат дека тоа нема да може да се контролира (како во примерот со вештачката интелигенција). Но, тоа е во далечната иднина… или не?

Научниците веќе прават пробиви во науката со помош на овие компјутери. Всушност, тим научници успеале да го вратат времето назад!

Но, импликациите не се временска машина и сценарио како од филмот Враќање во иднината (Back to The Future, 1985), туку се применливи за самите компјутери, квантната физика и разбирањето на времето.

Всушност, истиот тим научници пред неколку месеци направиле успешен експеримент со перпетуум мобиле, а потоа го нарушиле вториот закон на термодинамиката со направата наречена Максвелов демон.

Се чини дека квантните компјутери допрва ќе ја внесат науката во земјата на чудата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *