Кратка историја на величествениот Пи

Во 90-тите години на минатиот век беше популарен филмот Пи (Pi, 1998) кој математиката ја направи кул! Интересниот, необичен и интригантен филм кој постави значајни прашања за природата на универзумот и го запозна обичниот „гледач“ со начинот на кој функционира предвидувањето на берзата или на времето.

Преку него идеите како фрактали, теоријата на хаосот, божествената пропорција и други интересни математички, физички и филозофски концепти продреа во популарната култура. А во основа на сите тие теории е магичниот број Пи. Дознајте повеќе за историјата на овој број во следното видео.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.