Уметноста на војувањето

„Уметноста на војувањето“ (The Art of War) е можеби втората најспоменувана книга во холивудските филмови по „Хамлет“ од Шекспир. Се разбира, како и секоја добра книга, овие две допираат до архетипските, безвременски аспекти на човечката психологија, и тоа ги одржува актуелни.

Лесно можеме да замислиме лик од филм, да речеме бизнисмен, кој се води според некој од цитатите од „Уметноста на војувањето“:

Врвната уметност на војната е да го покориш непријателот без борба.

Ако го знаеш непријателот и се познаваш себе си, не треба да се плашиш од резултатот од битката.

и најпознатата:
Секоја војна се засновува на измама.

Еве и илустрација на основните начела од оваа книга преку примери на владетели од историјата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *