Колку загадува печката на пелети?

Многу често се зборува дека печките на пелети се „почисти“ од обичните печки, но никој не кажува колку.

Сакав да истражам подетално за овој проблем и по малку „копање“ на интеренет меѓу другите ја најдов оваа данска студија која ми се чини многу солидно направена.

Според оваа студија печките на пелети загадуваат 5 пати помалку од најмодерните и најеколошки печки на дрва.

  1. Печките на пелети загадуваат 10 пати помалку од постарите еколошки печки на дрва.
  2. Печките на пелети загадуваат 32 пати помалку од старите неколошки печки на дрва

Тоа е се супер но колку загадуваат во однос на природниот гас или во однос на автомобилите и камионите?

  1. Печките на пелети загадуваат 5 пати повеќе отколку стар камион.
  2. Печките на пелети загадуваат 580 пати повеќе отколку печка на природен гас.

Логиката е многу јасна – што е поцврсто горивото тоа повеќе загадува.

Само природниот гас е единствено чисто гориво!

Нормално, сите работи што гораат ослободуваат CO2 и затоа ни требаат повеќе алтернативни извори на енергија како: сончеви панели и турбини на ветер.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *