Нова месечина на Нептун, Hippocamp

Штотуку е објавено дека Нептун има нова месечина наречена Хипокамп!

Hippocamp1

Втората најголема месечина на Нептун се вика Протеус. Не грижете се, не се работи за Prometheus, лошо оценетото ретро продолжение на култниот филм Alien. Научниците проценуваат дека е можно Хипокамп да е остаток од голем судир на астероид и Протеус пред 4 милијарди години, поради близината со Протеус и постоењето на голем кратер на него.

Во духот на „морската“ тема на Нептун, Хипокамп не е наречен според хипокампус, дел од мозокот, ниту има некаква врска со нилски коњ (hippopotamus), туку зборот потекнува од името на античко грчко морско чудовиште (некој вид риба-коњ).

Да запееме заедно за новиот член на семејството на Нептун!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *