Нуклеарен робот дупчалка ќе бара живот на Европа!

Европа е природен сателит кој е најмал од четирите Галилееви сателити на Јупитер, но е шести по големина во Сончевиот систем. Европа е замрзнат свет (и како таков е најмазен објект во Сончевиот систем) кој веројатно крие океан под мразот и како таков е потенцијален кандидат за живот надвор од Земјата.

Во ова видео е прикажан нов интересен концепт на НАСА. Нуклеарен робот кој ќе бара што се крие под 30-те километри мраз на површината на овој сателит.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.