Колкав е атомот?

Атомот е секако помал од Атомската мравка, но колку помал?

Иако атомизмот се јавила многу порано во индиската филозофија, западната цивилизација се запознава со овој концепт преку делата на Демокрит Мрачниот, кој сметал дека атомот е најситното парче од нешто (пр: кашкавал) кога тоа повеќе не може да се иситни.

Од тогаш до модерното време се смениле различни научни теории за атомот и неговата природа, но науката во 20 век дознала дека и „неделивиот“ е составен од честички.

Светот на внатрешноста на атомот е понеобичен од „Алиса во земјата на чудата“ и него го оставаме за некоја друга прилика. Во меѓувреме да се навратиме на прашањето, навистина „Колку е мал атомот?“

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *