Амелија во светот на џуџињата

Амелија Пулен (француски: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain), романтичната комедија на големиот Жан Пјер Жене, е филм кој ќе ве насмее и замисли. Шармантната Амелија, е на мисија – да го подобри животот на другите луѓе, меѓу кои и тој на татко и’, кој по смртта на сопругата одбива да излезе од кругот на својот дом. Таа го краде џуџето од градината на татка си и го „упатува“ на пат низ светот. Џуџето „праќа“ фотографии од своите патешествија и тоа на крај ќе го натера таткото да го смени животот и да замине на авантура…

Но, ова е приказна за едно друго, исто толку мистериозно, џуџе наречено Тритон – сателит на Нептун. Интересен како и неговиот „газда“, овој голем сателит орбитира околу Нептун обратно од другите негови сателити. Зошто? Одговорот е дека некогаш бил џуџеста планета, а Нептун го „фатил“. Погледнете повеќе:

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *